Posluchová miestnosť bez miesta na kompromisy

V lete 2019 sa začala písať nová história jedného z bytov v bytovom dome v Pezinku. Súčasťou jeho započatej celkovej rekonštrukcie bola aj premena obývačky na plnohodnotnú posluchovú miestnosť.

Pre nadčasové legendy Bowers & Wilkins Nautilus poháňané ôsmymi monoblokmi McIntoch MC601 a MC301 sa tak začal projekt plánovania ich nového domova, v ktorom naplno ukážu, čo v nich naozaj je… Keďže nevhodne upravený posluchový priestor dokáže nadobro utopiť aj Nautilus, investor sa s dôverou o pomoc pri návrhu priestorovej akustiky obrátil na nás a my sme jeho výzvu s rešpektom prijali… Už máme za sebou množstvo úspešne realizovaných projektov úpravy priestorovej akustiky, no aj my sme cítili, že tento projekt je čímsi výnimočný.

Na základe detailných meraní doby dozvuku a nasledujúcimi výpočtovými metódami sme zadefinovali potrebné množstvá akustických materiálov a prvkov. Tentokrát sme chceli  ponúknuť naozaj to najlepšie, čo trh ponúka. Vôbec prvýkrát sme preto použili hybridné absorpčno-difúzne panely Artnovion Avalon Flow a bezkonkurenčné laditeľné rohové Sub-Trapy Eiger doplnené o Eiger Bas-trapy inštalované na stenu a Sahara absorbéry použité na strop. Pre vytvorenie akustickej symetrie v oblasti okna a oddelenie posluchovej miestnosti od ostatného priestoru bytu sme prvky priestorovej akustiky doplnili o špeciálne akustické závesy. Dizajnové detaily sme doladili s preferenciami investora a vznikla tak dokonalá, fascinujúca posluchovo-vizuálna súhra.

Projektoví manažéri: Ing. Zdenko Nosko, Peter Koreň

Realizácia: október 2019